Het project ‘Indische sporen naar de toekomst’ is met succes afgerond. Zo hebben we de onderwijsmodule West ontmoet Oost met kwalitatief (digitaal)lesmateriaal voor zowel basis- en voortgezet als pabo-onderwijs kunnen ontwikkelen. Een map met lesmateriaal voor pabo-studenten is aan pabo’s toegestuurd met het aanbod om het gebruik hiervan te ondersteunen. Op de mooie app Indische sporen kunnen leerlingen als speler de gedeelde geschiedenis vanuit een meervoudig Nederlands als Indonesisch perspectief doorlopen. Er zijn mooie educatieve transculturele ontmoetingsdagen georganiseerd. En in de loop van het project is een landelijk netwerk ontstaan waar lokale en landelijke organisaties kennis en ervaringen uitwisselen over onderwijsprojecten over ons gedeelde koloniaal verleden in de Oost.
Het project `Indische Sporen naar de toekomst’ is van 1 juni 2021 tot en met 31 mei 2024 uitgevoerd en heeft de volgende producten en activiteiten opgeleverd:
(1) Onderwijsmodule West ontmoet Oost
(2) Pabo-lesmateriaal
(3) App Indische sporen
(4) Educatieve transculturele ontmoetingsdagen
(5) Landelijke coördinatie onderwijsactiviteiten gedeelde geschiedenis Nederland-Indonesië
De onderwijsmodule West ontmoet Oost is voor zowel het basis- en voortgezet onderwijs als de pabo ontwikkeld. De onderwijsmodule bestaat uit:
• Introductieles
• Handleiding bij de App
• Indisch familieverhaal
• Lesbrieven in de vorm van onderzoeksthema’s met AI (artificial intelligence)
• Culturele verwerkingsactiviteiten als angkloeng spelen, wajangpoppen en een historische wandeltocht
• Dialogen op scholen waarvoor begin 2022 enkele gastdocenten en in mei 2024 twintig vrijwilligers uit het netwerk van Indiëherdenkingen getraind zijn als dialoogbegeleiders. Hiervoor is een handboek gemaakt voor de dialoogvormen kennisdialoog, ervaringsdialoog en Moesjawara discussie.
Scholen kunnen zich aanmelden voor de hele module. De ervaring leert dat ze kiezen voor één onderdeel (vaak familieverhaal met muziek) en later verder kijken.
De pabomap ‘Een meervoudige kijk vanuit de onderwijspraktijk op ons koloniaal verleden’ met transculturele burgerschapsvorming als ambitie kent drie routes. De oriëntatieroute geeft achtergrondinformatie bij de onderwijsmodule en de App. De culturele route helpt pabo-studenten en docenten om Indische familieverhalen en culturele verwerkingsactiviteiten in de klas te gebruiken. De kennisroute is een bewerking van het dialoogvormenboek voor het benutten van dialogen in het onderwijs.
De app is een digitale quiz waarin (na drie oriënterende periodes) vier periodes van onze gedeelde geschiedenis zowel vanuit Nederlands als Indonesisch perspectief worden doorlopen met meerkeuze vragen en antwoorden. De app bevat een veelheid aan informatie om daarna in de klas met dialogen tot nieuwe inzichten te komen en parallellen te trekken met onvrijheidssituaties in de huidige tijd.
De afgelopen drie jaar zijn educatieve transculturele ontmoetingsdagen in het basis- en voortgezet onderwijs en in buurt- en verzorgingstehuizen georganiseerd. Het wellicht meest tot de verbeelding sprekend waren de muziekevenementen West ontmoet Oost met zo’n 200 bezoekers in het Amstelveense openluchttheater.
‘Indische sporen naar de toekomst’ is bij tenminste 24 landelijke en regionale bijeenkomsten betrokken geweest waar kennis over en ervaring met onderwijsprojecten werden uitgewisseld. Er is veel met elkaar gesproken over mogelijkheden om culturele beleving en dialoog in te zetten voor onderwijs en educatie over ons gedeelde koloniaal verleden.
‘Indische Sporen naar de toekomst’ is onder verantwoordelijkheid van Dialoog in Actie (Hans Zuiver en Paul Basset) uitgevoerd. Projectleider Edu Dumasy heeft er samen met Joan Snellen van Vollenhoven, Herbert Steffin, Stephan Dumasy, Rob Bartels, andere Indonesië- (onderwijs)deskundigen en vele vrijwilligers van Stadsdorp Elsrijk en de stichting Ontmoeten & (Her)denken een geslaagd project van gemaakt. Met enige trots hebben we eind oktober 2024 de inhoudelijke en financiële verantwoording aan het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport gestuurd.
Op de website van de stichting Ontmoeten en (Her)denken staan alle producten van het project ‘Indische sporen naar de toekomst’:
• Introductieles Onderwijsmodule West ontmoet Oost
• Dialoogvormenboek
• Pabo-map: Oriëntatieroute, Culturele route en Kennisroute
• App Indische Sporen (selecteer periodes, vul een naam in en kies vervolgens één van de twee perspectieven)
• Impressies van de zes ontmoetingsdagen (naar onderen scrollen)
• Impressies en evaluatie van landelijke en regionale bijeenkomsten coördinatie (naar onderen scrollen)
Edu Dumasi
gespreksleider en projectleider Indische sporen naar de toekomst
Leren vanuit het verleden om bezig te zijn met onze toekomst