Dialoog in Actie aan het werk

De organisatie
Dialoog in Actie (DiA) is een vrijwilligersorganisatie: zowel onze gespreksleiders als de bestuursleden werken zonder beloning. Wel beschikken we dankzij subsidie van de gemeente Amsterdam Zuid over geld om een coördinator voor een klein aantal uren te betalen.
De subsidie voor 2025 is bestemd voor het realiseren van 12 dialogen per jaar verspreid over de verschillende wijken van het stadsdeel. En een vijftal wandeldialogen. In de praktijk zijn het er altijd meer omdat de vraag groter is, ook van buiten het stadsdeel (aanvullende financiering). Incidenteel maakt DiA gebruik van aanvullende financiering via fondsen.

Altijd in samenwerking
Dialoog in Actie organiseert en begeleidt dialogen. Nu eens doen we dat op eigen initiatief, maar steeds vaker doen we dat in samenwerking met andere organisaties. En ook op uitnodiging van anderen die een beroep op ons doen om – met onze specifieke benadering en met onze ervaren gespreksleiders – onderwerpen en kwesties voor hun doelgroep bespreekbaar te maken. Ook als we op eigen initiatief dialogen organiseren, doen we dat bij voorkeur altijd samen met één of meerdere partners. Partners zijn allereerst organisaties in stadsdeel Zuid, maar het kunnen ook instellingen zijn van buiten het stadsdeel, of zelfs van buiten de gemeente Amsterdam.

Voorbeelden van samenwerking in 2024:
Met OBA en Wereldmuseum over keti koti, met CC Amstel theater in de buurt, met Combiwel over polarisatie, met kerken over samenlevingskwesties, met de gemeente Amsterdam en Amstelveen over Indische sporen, met stadsdeel Oost, de Muiderkerk en Pax een vredesdialoog, over Israël/Gaza/Palestina met de stichting Lodi&Saïd in de Oranjekerk.

Zakelijke kanten van samenwerking
De subsidie die Dialoog in Actie ontvangt is niet toereikend om alle kosten voor onze rekening te nemen. Bij het verkennen van een eventuele samenwerking gaat het daarom altijd ook over de wederzijdse inzet. Dat gaat dan ook over een financiële bijdrage, inzet van personeel, beschikbaar stellen van een ruimte voor de dialoog, ondersteunen van communicatie – of een combinatie daarvan. De basisinbreng van DiA is altijd – minimaal – een dialoogcoördinator en één of meerdere gespreksleiders. De uiteindelijke vorm van samenwerken kan per dialoog en per partner verschillen.

Voorbereiding dialogen
Aan een succesvolle dialoog gaat een gedegen voorbereiding vooraf. Een deel van de vrijwillige gespreksleiders treedt ook op als dialoogcoördinator. Ook bestuursleden kunnen deze rol vervullen. Na de eerste verkenning over de vorm van samenwerking zal zij of hij zo mogelijk een kleine werkgroep samenstellen die de inhoudelijke voorbereiding van de dialoog voor zijn rekening neemt. Daarin is de samenwerkingspartner vanzelfsprekend vertegenwoordigd, maar er kunnen ook mensen van de doelgroep betrokken worden.
Hoe beter we weten wat er op dat moment speelt of wat de behoeften van de doelgroep zijn, des te groter de kans op een succesvolle dialoog.

Dialoogcoördinator
De dialoogcoördinator (v/m) is naast de algemeen coördinator de spil bij de dialogen, vooraf en tijdens; dat wil zeggen: zij of hij regelt mensen om mee samen te werken volgens een af te spreken taakverdeling.

Vooraf
– Werkgroep formeren t.b.v. uitvoering en organisatie van de dialoog;
– Thema dialoog vaststellen, in overleg met partner en algemeen coördinator (AC);
– Afspraken maken met partner en (AC) over de invulling van de samenwerking (financiën, locatie, catering, werving bezoekers) en deze afspraken vastleggen (met / door AC);
– Inleider zoeken en deze vastleggen (of een andere vorm van inleiding bedenken)(AC);
– Gespreksleiders zoeken en vastleggen;
– Afspreken wie verslagje/terugblik schrijft (300 woorden) voor website, wie foto’s maakt.

Na afloop
Na afloop zo nodig per zoom korte evaluatie met samenwerkingspartner;
Terugblik en foto’s op website plaatsen.

Communicatie
Naast communicatie via digitale kanalen maakt Dialoog in Actie meestal gebruik van flyers. We beschikken hiervoor over een standaard modelflyer (een template) waarin we volgens een vast stramien de dialoog bekend maken. Dat is goed voor de herkenbaarheid. Onze communicatiemedewerker coördineert dit.

Afronding dialoogbijeenkomst
Na afloop van elke dialoog maken we een terugblik met foto’s op de website.

Contact
Voor vragen kunt u contact opnemen met algemeen coördinator Mar Oomen, e-mail: mar@dialooginactie.nl

Er zijn uitgewerkte draaiboeken beschikbaar voor de gewone dialogen en voor de wandeldialogen.

Organogram