Dialoog in Actie wil in dit speciale herdenkingsjaar extra aandacht besteden aan ons slavernijverleden en de impact daarvan tot op heden. We willen gesprekken tot stand brengen en verbondenheid creëren door daarbij steeds uit te gaan van het feit dat het ons gezamenlijke verleden is. Dialoog in Actie wil Amsterdammers in Zuid uitnodigen om over de pijn van de families van tot slaafgemaakten en de doorwerkingen van ons slavernijverleden in het heden in gesprek te gaan. En daarbij steeds een link leggen tussen het verleden, het heden en een toekomst zonder slavernij.
Op woensdag 14 juni van 19:30 tot 21:30 uur in de Openbare Bibliotheek Amsterdam (OBA) CC Amstel (Cullinanplein 1)
Dialoog in Actie start haar reeks van dialoogbijeenkomsten in het kader van Keti Koti en het herdenkingsjaar van 150 (160) jaar na de afschaffing van de slavernij met een Tori Neti (verhalenavond). Een verhalenverteller vertelt Anansi verhalen met verschillende thema’s.
Anansi-tori (Anansi verhalen) zijn orale mythologische vertellingen over een spin in de jungle wiens avonturen symbool kwamen te staan voor de ethiek en verlichting van de harde werkelijkheid van het slavernij bestaan.
Na de verhalen gaan de deelnemers aan vier tafels met elkaar in dialoog. Heb je eigen herinneringen aan dit verhaal? Wat doet dit verhaal met jou? Speelt het thema van dit verhaal in jouw leven een rol? Zoals altijd sluiten we de rondes kort gezamenlijk af en krijgt iedereen ook het belangrijkste van de andere dialoogtafels te horen.
Op zaterdag 24 juni van 17:30 tot 21:00 uur in Huis van de Wijk Lydia (Roelof Hartplein 2a). Inlopen vanaf 17:00 uur
We prikken 21 rood, gele, groene, blauwe en witte ballonnen door om met lawaai de pijn uit het verleden weg te jagen. Het doorprikken van de ballon staan symbool voor de 21 kanonslagen die zijn afgevuurd ter gelegenheid van de afschaffing van de slavernij.
Met deze Keti Koti dialoogtafel staan we stil bij het Nederlandse slavernijverleden. We verrichten diverse symbolische handelingen om het verleden een plek te geven en ons te richten op de toekomst. We herdenken én vieren de bevrijding. We eten en praten vrolijk en rustig waarbij er ruimte voor ieders persoonlijke inbreng.
In het draaiboek van de dialoogtafel kent onder meer:
Aan de dialoogtafels zullen we het hebben over het slavernijverleden in familiegeschiedenissen. Over vrijheid en wat dat voor eenieder betekent. Over de excuses van de minister-president op 19 december vorig jaar en op wat daarna (‘na de komma’) wel en niet gebeurd is.
Op dinsdag 27 juni voor studenten van het eerste jaar ROC (volgeboekt)
Deze boottocht laat ons zien hoe sporen van ons slavernijverleden terug te vinden zijn Amsterdam, zoals in panden aan de grachtengordel zoals het huis van de burgemeester en het voormalige bankgebouw van Mees & Hope.
We stappen op en uit in Amsterdam Zuid. Ergens halverwege leggen we aan en gaan we aan boord in groepjes in gesprek. Over ons slavernijverleden en hoe dat verleden letterlijk en figuurlijk in het heden zichtbaar is.
Op vrijdag 21 juli van 13:00 tot 16:45 uur in het Wereldmuseum (voorheen Tropenmuseum, Linnaeusstraat 2)
In het Wereldmuseum is in 2022 een permanente tentoonstelling ingericht over het Koloniaal Verleden van Nederland: Onze Koloniale Erfenis. De tentoonstelling laat zien hoe kolonialisme de wereld van nu mede heeft gevormd, en hoe mensen het kolonialisme doorstonden. De tentoonstelling laat meer zien dan het ‘bekende’.
Onder leiding van een museumdocent bezoeken deelnemers uit Amsterdam Zuid deze tentoonstelling. Daarna gaan we aan meerdere dialoogtafels in gesprek over de thema’s die in de tentoonstelling aan de orde komen en wat deze bij ons oproepen. Het zal gaan over veerkracht, creativiteit en verzet. En hoe de tentoonstelling ons inspireert bij te dragen aan een meer gelijkwaardige en rechtvaardige samenleving.
Op woensdag 20 september van 13:30 tot 16:30 uur. We stappen op en uit in Amsterdam Zuid
Deze boottocht laat ons zien hoe sporen van ons slavernijverleden terug te vinden zijn Amsterdam, zoals in panden aan de grachtengordel zoals het huis van de burgemeester en het voormalige bankgebouw van Mees & Hope.
We stappen op en uit in Amsterdam Zuid. Ergens halverwege leggen we aan en gaan we aan boord in groepjes in gesprek. Over ons slavernijverleden en hoe dat verleden letterlijk en figuurlijk in het heden zichtbaar is.
Op vrijdag 15 september van 19:00 tot 22:00 uur in de Oranjekerk (Tweede van der Helststraat 1-3)
Kunstenaar Audrey Felter vertelt over de angisa en over de geheime boodschap die de drager ervan kan overbrengen. Zij ons mee in haar persoonlijke bewustwordingsproces en de invloed daarvan op haar kunst en op het maken ervan.
Aansluitend dialooggesprekken waarbij de deelnemers worden uitgenodigd hun eigen bewustwordingsproces over het slavernijverleden met elkaar te delen met als onderliggende vraag de doorwerking hiervan.
Op vrijdag 13 oktober van 12:45 tot 17:00 uur bij Stadsarchief Amsterdam (Gebouw De Bazel, Vijzelstraat 32)
We gaan naar de tentoonstelling Famiri Familie die een inkijkje geeft in de geschiedenis van Surinaamse families en krijgen een toelichting van Denie Kassan. Aansluitend vertellen Guillaumine Nelom en Maureen Nelom hun persoonlijk verhaal in de zoektocht naar hun eigen familiegeschiedenis.
We voeren dialooggesprekken over onze familiegeschiedenis en hoe dit ons heeft geïnspireerd familieverhalen met elkaar te delen. Je krijgt handvatten aangereikt om een begin te maken met het ontdekken van jouw familiegeschiedenis.
Cynthia Grootfaam
Vicevoorzitter Dialoog in Actie
Bestuur foe Dialoog in Actie e sini oeng alla wang warang brasa nanga switi odi. Oeng sa miti na wang foe ding okasi!
Het bestuur van Dialoog in Actie stuurt u allen een digitale warme omhelzing en een zoete groet. Wij ontmoeten jullie graag op één van onze Keti Koti activiteiten.