(terugblik) Muziektheater en dialoog ‘De Grens’

Ekaterina Levental is als 16-jarige uit de voormalige Sovjet-Unie gevlucht en kwam na omzwervingen via Israël in Nederland terecht. In het muziektheater ‘De Grens’ vertelt zij haar persoonlijke verhaal en omlijst dat met harpspel en zang.

Met het uiteenvallen van de Sovjet-Unie polariseerde de samenleving. De toenemende vijandigheid jegens joden en de onveiligheid maakten dat de ouders van Ekaterina besloten met het hele gezin te vluchten. Maar vluchten betekent vertrekken van alles waar je van houdt. En in Nederland is er het leven in niemandsland, je ontheemd voelen, de zoektocht naar een nieuwe identiteit, het gevecht met jezelf: ‘Ik zal er alles aan doen om iemand te worden’.

In de dialoog werd gedeeld over hoe de voorstelling ons heeft geraakt. Het was een bekend verhaal voor de deelnemers die gewerkt hebben met vluchtelingen of in een AZC hebben gezeten. Toch was iedereen onder de indruk en geraakt door de voorstelling. Ander element dat werd genoemd is de confrontatie hoe bevoogdend de opstelling is van Nederlandse goedbedoelende professionals. Wat er allemaal gebeurt wat je niet ziet, waar je geen weet van hebt of waarbij je wegkijkt. En hoe weinig hulp wordt geboden waarvan de mensen zelf zeggen dat het aansluit op wat ze nodig hebben.

Hoe wij over migranten praten en denken, heeft te maken met wat we op TV te zien krijgen, uit de krantenartikelen en wat politici zeggen. Door open vragen aan elkaar te stellen en begrip te tonen voor andere meningen, kwam diegene tot de conclusie, dat het een mooie manier was om een heftig verhaal in deze vorm te vertellen. Zoals Ekaterina ons deze spiegel voorhoudt: Nederlanders zijn vaak eigenwijs, neigen te denken dat ze gelijk hebben en staan daardoor niet altijd open voor andere culturen. Hoe belangrijk is het de ander echt te ontmoeten en met elkaar in gesprek te komen in plaats van over bevolkingsgroepen te praten.

“Deze kunstvorm maakt het verhaal lichter, maar ook indringend”

“Hoe diep je ook onderwater zit, uit eigen kracht en veerkracht krabbel je toch weer ophoog”

“Niet tellen, maar vertellen” Persoonlijke verhalen maken meer indruk”

“Hoe hou je het hart zacht”


Deze dialoog was op zaterdag 23 november 2024 in de Muiderkerk in Amsterdam
Wij bedanken Ekaterina Levental voor haar inspirerende muziektheaterstuk.
Dialoogcoördinator: Gerda van ’t Hoff
Host: Paul van der Plas
Gespreksleiders: Sandra Felter, Guillaumine Nelom, Irma Nelom, Alma van Leeuwen en Emelie van der Bijl.
Bedankt aan alle deelnemers die een bijdrage hebben geleverd aan deze dialoog.
Dankzij jullie deelname was dit een boeiend en leerzaam gesprek!